Navodila za izpolnjevanje obrazcev

IZBIRA PRAVILNEGA OBRAZCA

Pravilen obrazec za sporočanje podatkov o najdbah vrst izberete glede na tip lokacije, kjer ste zabeležili opažanja živali. Če ste organizme opazili v jami, vas prosimo da za vnos podatkov o tem izberete kategorijo V JAMI . Če ste organizme opazili v kakšnem izviru, vas prosimo, da za to skupino opaženih živali izberete lokacijo V IZVIRU . Če pa ste živali opazili kjerkoli drugje, vas prosimo, da za vnos podatkov o tem izberete DRUGA NAHAJALIŠČA .


NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCEV GLEDE NA TIP LOKACIJE

V prvem delu obrazca vas prosimo, da podate čim več podatkov o lokaciji, ki ste jo obiskali in jo želite opisati. V nadaljevanju sledi poglavje, v katerem boste dodatno opisali živali, ki ste jih v tej lokaciji našli. 

Obiskal/a sem več jam, izvirov ali drugih nahajališč, kako jih dodam?

Če ste obiskali več lokacij iste kategorije (več jam, več izvirov, ipd.) in želite informacije o njih deliti z nami, vas prosimo, da dokončate en obrazec za posamezno lokacijo in ga pošljete v obdelavo , nakar odprete nov obrazec in izpolnite vse zadeve za drugo lokacijo istega tipa (jama, izvir, druga nahajališča) ter nam ga pošljete v obdelavo


VNOS PODATKOV O ŽIVALIH

V ta razdelek vpišite informacije o živalih, ki ste jih opazili ob vašem obisku npr. izvira. 

Za vsako večjo taksonomsko skupino živali (dvoživke, hrošči, ličinke žuželk, raki, polži, pajki, kobilice) smo za vas v naprej pripravili obrazec za vnašanje podatkov do 5 različnih vrst. Če ste opazili več kot 5 vrst posamezne višje taksonomske skupine, in bi podatke radi delili z nami, nam prosim sporočite vse vrste preko e-maila na: [email protected]

Da bi vam olajšali izpolnjevanje, smo predpripravili nekaj živalskih skupin, za katere je najverjetneje, da ste jih opazili. V primeru, da vaše živali ni na tem seznamu ali imate natančnejšo identifikacijo živali, ali pa ne veste katero žival ste videli, izberite kategorijo "DRUGO".

Ko boste zaključili vpis prve živali, vas bo obrazec znova napotil na to okno, kjer izberete druge živali, ki ste jih morda opazili v istem izviru na isti dan obiska.

Če niste prepričani, katero žival ste videli, si lahko pogledate galerijo z opisi na strani https://razstava.podzemlje.si , ali pa izberete “DRUGO” – in dopolnite vaš podatek s fotografijo.

Obrazec zajema naslednje živali in kategorije: močeril (človeška ribic) , ostale dvoživke , netopirji , pajki , kobilice , hrošči , ostale žuželke , ličinke žuželk , raki , polži , kategorija ne poznam živali - zanima me kaj to je in drugo .

Prosimo vas, da podate tudi podatke o tem, koliko osebkov posamezne vrste ste videli in v kakšnem stanju so bili v trenutku opažanja. Če ste prepričani, da ste natančno določili tudi vrste in rodove pri širših skupinah živali, vas prosimo da to navedete (npr. opazili ste navadnega močerada, ki ga vnesete v kategorijo "ostale dvoživke" in to napišete v ustrezni vrstici)

Zelo bi bili hvaležni kakovostnih fotografij, saj velikokrat le na ta način z večjo gotovostjo lahko potrdimo ustreznost določenih vrst. Veseli bomo tudi kakšnih osebnih opažanj, ki jih lahko vpišete pod opombe.
image
POLITIKA VARSTVA IN ZASEBNOSTI OSEBNIH PODATKOV

Skupina za speleobiologijo (Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani) bo vaše osebne podatke (ime, priimek, e-pošta in lokacija) obravnavala v skladu z zakonodajo EU (GDPR) izključno v raziskovalne namene. Ker vprašalnik uporablja Google obrazce, upoštevajte, da se podatki prenesejo v Google in obravnavajo v skladu z njihovo politiko zasebnosti.

Podatki o imenu, priimku in GPS lokaciji zbiralca, podani kot geografske koordinate kraja, za katerega boste podali informacije, bodo uporabljeni za zagotavljanje natančnih podatkov o stanju lokacije in/ali pojavljanju vrste in so lahko na voljo tretjim osebam, drugim raziskovalnim organizacijam ali objavljeni v znanstveni literaturi. Poleg tega bo Google, če priložite sliko, samodejno zabeležil ime, povezano z vašim Google Računom. Te informacije in vaša e-pošta bodo na voljo Googlu, ne pa tudi drugim tretjim osebam.

Svoje soglasje lahko kadar koli prekličete po e-pošti na naslov [email protected] in vaše podatke bomo izbrisali iz baze podatkov, pri čemer pa se podatki v zvezi z opazovanji ohranijo (ime, datum in lokacija) za raziskovalne namene.

Obrazec je del akcije Živo podzemlje, ki jo vodi Skupina za speleobiologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Akcija se je začela v okviru aktivnosti projekta LIFE NarcIS - naravovarstveni informacijski sistem (LIFE19 GIE/SI/000161), ki ga sofinancirajo EU, Republika Slovenija in partnerji (link: https://narcis.gov.si/ ).